ua

Графік роботи:

Пн.-Пт.: з 8:00- 18:00

Сб.-Нд.: вихідний

×

Вхід в кабінет

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!
Назад

Як зменшити тепловтрати будинку?

9 жовтня

Комфортні умови проживання в будинку можна забезпечити завдяки  дотриманню норм енергозбереження. Ще на стадії будівництва проектант закладає  матеріали для досягнення необхідних показників. Це дозволить зберегти тепло в приміщенні взимку і не впустити гаряче повітря літом. На ринку існує чимало матеріалів, що здатні забезпечити високі показники енергозбереження. Різняться вони між собою ціною, природою походження, терміном служби, конструктивними особливостями. Правильний підхід до вибору матеріалів, а також їх професійний монтаж дозволить з економити кошти на енергоносіях до 75%, що в наш час особливо актуально.

Загальні тепловтрати будинку можна розділити за наступними джерелами: стіни 30%, дах і вентиляція 35%, вікна й двері 25%, фундамент  10%. Як в новобудовах, так і в старих будинках необхідно проводити комплексні рішення по утепленню проблемних місць, керуючись вимогами державних будівельних норм відповідно до місця розташування.

Територія України поділена на дві кліматичні зони з різними вимогами термічного опору для зовнішніх стін. Південні області мають дещо нижчі потреби показника енергозбереження, що становить 2,8 м2*К/Вт. Для решти території він вищий і знаходиться на рівні 3,3 м2*К/Вт. Сучасні стінові матеріали дозволяють одразу зводити одношарову конструкцію, яка не вимагає додаткового утеплення, проте їх ціна порівняно висока. До таких продуктів можна віднести керамічні блоки Поротерм, Леєр. Висока енергоефективність досягається завдяки низькому коефіцієнту теплопровідності, що знаходиться на рівні λ =0,09-0,14 Вт/м2*К.  

У випадку використання звичайної повнотілої  цегли стіна вимагатиме утеплення, так як  її коефіцієнт теплопровідності доволі високий й становить λ=0,56 Вт/м2*К. В свою чергу огороджуюча конструкція товщиною в 50см забезпечить термічний опір на рівні R= 0,9 м2*К/Вт, що є недостатньо.  Тому слід використати утеплювач, що дозволить досягнути необхідних параметрів. В переважній більшості використовується мінеральна вата або пінопласт. Вони наближені за своїми енергозберігаючими параметрами з  λ=0,035 Вт/м2*К, хоча принципово різні по паропроникності. Достатньо всього 10см зовнішнього термоізолюючого шару для досягнення високих показників опору теплопередачі.

Окрім стін, варто пам’ятати про грамотне утеплення даху чи перекриття. Для  цієї ділянки будинку термічний опір має становити не менше 4,95 м2*К/Вт. Цього можна досягнути шляхом укладання кількох шарів  мінеральної вати товщиною в 20см. Тут слід також подбати про належну паро та гідроізоляцію, так як насичення вологою утеплювача нівелює його теплозбереження. 

Назад