ua

Графік роботи:

Пн.-Пт.: з 8:00- 18:00

Сб.-Нд.: вихідний

×

Вхід в кабінет

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!
Назад

Види черепиці та їх характеристики

9 жовтня

Світові технології з кожним роком рухаються вперед, постійно впроваджуються нові рішення в процеси виробництва.  Сфера покрівельних матеріалів не лишилась осторонь й крок за кроком слідує тенденціям майбутнього.  З’являються нові  продукти для даху, а також вдосконалюється давно відомі, що позитивно зарекомендували себе й прослужили кільком поколінням своїх власників.  Сьогодні вони також милують око звичайних перехожих, не втративши при цьому своєї основної функції – захист від зовнішніх факторів, дощу і вітру. Окремо розглянемо позитивні й негативні сторони, як сучасних, так і давно відомих матеріалів для покрівлі.

1.  Керамічна черепиця

В першу чергу це керамічна черепиця, що відома людям протягом кількох тисячоліть. На початкових етапах свого розвитку це були звичайні глиняні пластини, що накладались одна на одну. За Античної  Греції з’являється нові форми й додаткові покриття. В середні віки виходили спеціальні укази, що змушували містян покривати свої будинки саме цим матеріалом. Це робилось для запобігання й швидкому поширення пожеж, що в той час було особливою проблемою.  Популярність цього матеріалу з плином часу тільки росла, завдяки прекрасному зовнішньому вигляду та неабиякому терміну служби, що становить понад 100 років.  Сучасні технології фактично виключили вплив людини на процес виробництва черепиці, її роль обмежили на контролі якості готової продукції та сировини. До переваг також можна віднести широку кольорову гаму  та різні типи покриття: ангоб, глазур. Виробники сьогодні пропонують як матові, так і глянцеві поверхні. Особливе місце займають покриття типу антик, що надають будинку певної самобутності та історичного шарму.

В порівнянні з іншими матеріалами керамічна черепиця має доволі велику вагу, що змушує проектантів використовувати підсилену кроквяну систему, часто із застосуванням металевих конструкцій. Це звичайно приводить до збільшення витрат, проте такий  дах має низьку парусність, що значно збільшує його стійкість до ураганних вітрів. Випалена глина також володіє прекрасними звукоізоляційними та теплоізоляційними властивостями. Для мансардного поверху це дуже позитивні характеристики. Великою перевагою також є мінімальний відхід матеріалу  до 5%,  навіть при складній конфігурації даху.

За неналежного транспортування чи поганого пакування дахівка може зазнати пошкоджень, що роблять її непридатною для подальшого використання. Перевірені виробники, опираючись на свій досвід,  виробили належну логістику, що фактично виключає негативні фактори перевезення. В будь-якому випадку навіть черепиця  зі сколами може бути використана, так як сучасні дахи доволі складної форми й вимагають великої кількості  різки.  У випадку пошкодження градом окремі елементи покрівлі легко замінюються.

Автоматизація дозволила зменшити ціну  та наблизити її до інших покрівельних матеріалів, проте вона залишається доволі високою і в середньому становить 15 євро/м2.  Враховуючи термін експлуатації такого даху,  вартість більш ніж виправдана. Для порівняння  інші матеріалами  за цей час прийдеться замінити  кілька разів.

Досягнення  компаній виробників,  протягом останніх десятиліть,  дали можливість розробити замкові з’єднання, що роблять доступним монтаж від 10 градусів. Долучились до цього революційного рішення й виробники дахових аксесуарів. Це надзвичайно високі показники, що  дозволяє використовувати кераміку на будинках різноманітних архітектурних стилів.

 2. Цементно-піщана черепиця

Відносно недавно на ринку будівельних матеріалів з’явилась цементно-піщана або натуральна  черепиця. Вона повністю імітує вигляд кераміки та ввібрала в себе багато  позитивних характеристик, що особливо ціниться серед забудовників. До них можна віднести: термоізоляція, звукоізоляція, термін служби понад  50 років, мінімальний відхід.

Під час виготовлення бетонки затрачається набагато менше енергоносіїв, так як не потрібно високих температур для випалу. Завдяки своєму складу: цемент, пісок, пігменти всі процеси затвердівання  відбуваються  хімічним методом. З плином часу вона набирає додаткової міцності. Відповідно ціна на натуральну черепицю є доступною і становить від 7євро/м2.

До недоліків можна віднести відносно невеликі замкові з'єданання. Для такого матеріалу потрібно дах з нахилом від 20 градусів. В порівнянні з керамікою її поверхня більш груба, що провокує затримку пилу, ріст моху й лишайників з північної сторони будинку. Для окремих клієнтів це навпаки додає своєрідного шарму. Більш бюджетний варіант обмежує також вибір форм і кольорів.

3. Металочерепиця

Найбільш поширеними в Україні є покрівлі  з металочерепиці. Свою популярність вони заслужили завдяки легкому монтажу,  низькій ціні від 5євро/м2, відносно довгому періоду експлуатації в 20 років. Завдяки невеликій вазі, що становить всього 5кг/м2 не потрібно вживати додаткових заходів по підсиленню силової конструкції даху. Проте необхідно бути уважним, оскільки такий дах має велику парусність, що може привести до тяжких наслідків під час сильних поривів вітру.

Монтаж металочерепиці відбувається надзвичайно швидко, окремі листи великої площі кріпляться за допомогою шурупів гумовими шайбами. З часом вони потребують заміни, так як постійний вплив ультрафіолету руйнує їх структуру. В цих місцях можна спостерігати невеликі підтікання. На дахах складної форми відхід може становити до 35%.

Для будинків з мансардним поверхом метал провокує багато шуму в середині приміщення й віддає значну кількість тепла всередину під час жаркого літа. Єдиними порятунком, що майже нівелює ці процеси є нарощення утеплювача.  З плином часу забудовники звикають до крапель дощу по покрівлі з металочерепиці.

4. Бітумна черепиця

З середини ХХ століття бере свій початок виробництво бітумної черепиці. Основою для її виготовлення  слугує  скловолокно,  до якого кріпиться бітумна  маса. Сама по собі вона швидко зруйнується під дією прямого сонячного проміння, тому для захисту використовуються базальтові  гранули. Цей шар також надає забарвлення готовим гонтам.

Термін служби бітумної черепиці може різнитись в залежності від виробника і становить від 15 до 50 років. Завдяки своїм властивостям вона легко монтується на дахи різноманітної складності з нахилом від 10 градусів. Її транспортування не викликає ніяких проблем. Ціна на такий матеріал від 7євро/м2.

Для монтажу бітумної черепиці потрібна ідеально рівна поверхня. Зазвичай використовується листи OSB плити, що значно збільшують кошторисну вартість всього даху. На відміну від інших покрівель вона має  плоский профіль, хоча різноманіття форм наближене до кераміки. Завдяки посипці з базальту вдається досягнути різноманітної кольорової гами.

Експлуатація  такого даху не вимагає частого обслуговування. За необхідності з північної сторони потрібно здійснити чистку від моху та лишайників, оскільки поверхня черепиці доволі груба. При виникненні пошкоджень окремі гонти легко замінюються на нові. За десятки років виробництва покрівлі з бітумки, знайшли своїх шанувальників і в Україні. 

Назад