ua

Графік роботи:

Пн.-Пт.: з 8:00- 18:00

Сб.-Нд.: вихідний

×

Вхід в кабінет

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!
Назад

Кладка клінкерної цегли - кращий спосіб обробки будівель

3 жовтня

При будівництві будівель сьогодні особлива увага приділяється його зовнішньому вигляду. Домовласникам важливо отримати не тільки міцну і довговічну будівлю, але і виконати його обробку якісним матеріалом, здатним надати йому презентабельність. Протягом останніх десятиліть популярним матеріалом для обробки будівель стала клінкерна цегла, що володіє підвищеною міцністю. Кладка клінкерної цегли зазвичай виконується при обробці фасадів і стін будівель, що надає їм індивідуальність, одночасно покращуючи їх теплоізоляційні якості.

Кладка клінкерної цегли фото 1

Що таке клінкерна цегла

Більшість споживачів, незнайомих зі специфікою виробництва цегли, не уявляють різниці між його різновидами. Знаючи, що сировиною для будь-якого виду кераміки служить глина, багато хто не розуміє, яким чином клінкер отримує властиву йому міцність, водостійкість і оригінальний зовнішній вигляд. Клінкерна цегла – що це таке, чим вона відрізняється від стандартної кераміки, стає зрозуміло при знайомстві з принципом її виготовлення.

Хоча клінкерна цегла, як і звичайний її керамічний аналог, виготовляється також з глини, однак, при її виробництві використовуються тугоплавкі види сировини. Технологія виготовлення забезпечує клінкеру високу щільність структури, що досягається шляхом випалу виробів при дуже високій температурі, сягає 1300 °.

В складі глини, що використовується для виробництва цього матеріалу, входять різні мінеральні компоненти. При впливі високої температури, вони надають цеглі різноманітні відтінки. Щільність якісних виробів після випалу настільки висока, що при постукуванні ними одна об одну чути звук, що нагадує дзвін.

Ця якість тугоплавкої цегли і стала причиною її назви (корінь «klink» має значення «дзвін») . Після випалу при підвищеній температурі в цеглі не залишається пор і включень сторонніх компонентів, що забезпечує матеріалу відмінні експлуатаційні характеристики.

Виробники гарантують, що матеріал прослужить в первозданному стані понад сто років. Такий довгий термін служби матеріалу забезпечують такі його якості:

  • високу міцність на вигин, стиснення і стирання;
  • низьке водопоглинання (3-6%), що дозволяє матеріалу мати тривалий контакт з водою;
  • витримує більше 200 циклів «заморожування - відтавання»;
  • не схильний до впливу лугів, кислот, солей і ультрафіолетових променів (не змінює колір при впливі сонячних променів);
  • виготовляється в широкій палітрі кольорів і різноманітних структурах;
  • при експлуатації відсутні шкідливі виділення, оскільки клінкер складається виключно з обпаленої глини. Різноманітність забарвлень матеріалу виходить лише завдяки включенню до складу сировини декількох сортів глини.

Переваги клінкерної цегли очевидні, однак існують і деякі недоліки. В першу чергу це вартість матеріалу, обумовлена особливостями його виробництва. Не менш важливо, що кладка клінкеру виконується з використанням спеціального розчину. Не всі муляри вміють з ним працювати, тому у кладки клінкерної цегли ціна вище, ніж при роботі зі стандартним матеріалом.

Особливості укладання клінкерної цегли

Кладка клінкерної цегли фото 2

Навіть в одній партії клінкерної цегли вироби можуть мати різний відтінок, це обумовлено технологією виробництва матеріалу. Відтінок кожного з них залежить від місця розташування в тунельній печі при випалюванні. Довжина тунельної печі досягає 150 м і температура в її різних точках відрізняється.

Невелика різниця температури надає власний відтінок кожному виробу. Щоб уникнути скупчення окремих відтінків в одному місці стіни, перед початком роботи цеглу, покладену на декількох піддонах, слід перемішати. Перемішування при укладанні клінкерної цегли надає фасаду неповторний зовнішній вигляд.

Оскільки цьому матеріалу властива висока теплопровідність, то зовнішня температура повітря негативно впливає на мікроклімат в приміщеннях. Взимку клінкерне облицювання стає провідником холоду, а влітку джерелом надлишкового тепла.

Для вирішення цієї проблеми капітальні стіни будівлі рекомендується утеплювати, встановлюючи між клінкерною кладкою і поверхнею основної стіни утеплювач. При використанні утеплювального шару необхідний монтаж гідроізоляційної плівки і наявність вентиляційного простору.

Технологія кладки клінкерної цегли

Кладка клінкерної цегли фото 3

При використанні клінкеру для облицювання несучих стін будівлі слід врахувати, що матеріал має солідну вагу. Тому цю особливість будівництва слід врахувати на стадії проекту. Клінкерна цегла не повинна виступати за межі фундаменту більш, ніж на третину свого розміру.

Якщо облицювання виконується на стінах будинку, зведеного раніше, то необхідно виконати монтаж додаткового фундаменту. З'єднання основної стіни і облицювання виконується за допомогою анкерів, виготовлених з оцинкованого або нержавіючого металу. Стіна з клінкеру зводиться на відстані не менше 3 см від теплоізоляційного шару.

Перший ряд клінкеру укладається на суху, очищену поверхню, захищену від попадання вологи гідроізоляційної мастикою. Розчин в першому ряду не використовується. Наступні ряди укладаються на спеціальний розчин з урахуванням створення вентиляційних отворів. Для цього слід в нижній і верхній частині облицювання залишати вертикальний шов без розчину.

Вентиляційні отвори виконуються через кожні 3-4 цегли. Для того, щоб в отвори не потрапив розчин, їх можна заповнити теплоізоляцією, а після завершення кладки видалити його. При кладці необхідно стежити, щоб будівельний розчин не потрапляв в повітряний простір між стіною і облицюванням.

За робочий день можна укладати не більше 6 рядів цегли в висоту. Така кількість рядів не дозволить в подальшому осідати нижнім рядах кладки, що забезпечить рівні шви. Після завершення кладки з швів віддаляється розчин на глибину близько 1,5 см.

Через кілька днів можна виконувати декоративну розшивку швів, заповнюючи їх спеціально приготованим розчином. Після завершення розшивки слід очистити кладку від залишків розчину, використовуючи для цього жорстку щітку.

Для приготування кожного виду розчину краще використовувати готові сухі суміші, розводячи їх безпосередньо перед початком роботи. Для розшивки можна підібрати суміш, колір якої відповідає відтінку цегли. Після завершення кожного етапу кладки слід накрити верхню її частину захисною плівкою, щоб уникнути впливу на розчин зовнішнього середовища.

Кладка клінкерної цегли може виконуватися з поєднання кількох кольорів облицювального матеріалу. Різноманітність колірної гами клінкеру, пропонованого виробниками, дозволяє створити оригінальний дизайн будівлі, що поєднується з іншими об'єктами, зведеними на ділянці.

Назад